Kaksi uutta kurottajamallia - MRT 3050 ja MRT 2470

26.9.2017
Esa Suominen, Konepörssi (8/2017)

Manitou group esitteli kesäkuun alussa Ranskassa Ancesissa kaksi uutta ympäripyörivää kurottajaa mallimerkinnöiltään MRT 3050 ja MRT 2470. Ne täydentävät korkealle nostavaa mallistoa. Manitou group tarjoaa näin alan ensimmäisenä toimijana ympäripyörivän kurottajan, jonka maksimi nostokyky on seitsemän tonnia ja maksimi nostokorkeus yli 20 metriä.

Uudet koneet lanseerattiin ennennäkemättömällä tavalla. Julkistus välitettiin suorana live-lähetyksenä internetin kautta ympäri maailman. Tapahtuma on edelleen katsottavissa osoitteessa www.live.manitou.com. Tämä on ensimmäinen kerta, kun materiaalinkäsittelykoneiden ryhmä käyttää tällaista julkaisutapaa.

MRT 3050
Euroopan rakennusalan tarpeiden tyydyttämiseksi Manitou tarjoaa nyt uuden kompaktin mallin, joka pystyy nostamaan kuorman maksimissaan 30 metrin korkeuteen. Koneessa on helposti luokse päästävät huoltokohteet sekä jopa 6,25 metriin levittäytyvät tukijalat. Käyttäjä pystyy tarkastamaan tukijalkojen kulloisetkin leveydet kojetaulun näytöstä.
MRT 3050 on varustettu hydrostaattisella voimansiirrolla, jossa on kaksi nopeusaluetta. Huippunopeus on 40 kilometriä tunnissa. Malli soveltuu asuinrakentamiseen, teollisuuteen sekä kattojen ja teräsrakenteiden tekoon. Manitou MRT 3050 -kurottajassa on Mercedes-Benzin 129 kilowattinen (176 hv) moottori, joka täyttää EU Vaihe IV -päästömääräykset.

MRT 2470: ensimmäinen ympäripyörivä kurottaja, joka nostaa seitsemän tonnia  
MRT 2470 on vastaus raskaisiin nostoihin. Sen puomi kantaa seitsemän tonnin kuorman. MRT 2470:ssä on MRT 3050:n tavoin uusi edistyksellinen runko. Tämä uusi ympäripyörivä kurottaja pysyy vakaana jopa kuorman ollessa 24 metrissä – kiitos siitä kuuluu uudelle vastapainolle.
Koneessa on hydrostaattinen voimansiirto kahdella nopeusalueella. Huippunopeus on 40 kilometriä tunnissa.
Ohjaamoon käyntiä on helpotettu leveämmällä astinlaudalla. Lisävarusteena on saatavana sähköisesti toimivia lisäaskelma. Se liukuu automaattisesti ulos rungon sisältä, kun kone on tukijalkojen varassa. Lisäporras helpottaa näin ohjaamon nousua ja poistumista.
”Manitou group on aloittanut uuden ympäripyörivien kurottajien aikakauden MRT 2470 -mallilla, jonka kantaa erittäin raskaitakin kuormia”, sanoo markkinoinnista ja tuotekehityksestä vastaava Arnaud Boyer.

Sisäkäyttöön on lisävarusteena saatavana polttomoottorin ohella sähkökäyttö. Sen myötä melutaso ja hiukkaspäästöt laskevat kuten myös kokonaiskäyttökulut. Kojelaudan näyttö kertoo myös huolloista ja osien vaihtoväleistä käyttöasteesta riippuen. Huoltojen seurantaa helpottaa Easy Manager -ohjelmisto. Pidennetty takuu on tarjolla kaikkiin MRT-sarjan koneisiin kahden, kolmen tai viiden vuoden lisäjaksona.

Uuden ajattelun lisälaitteita
Manitou group on kehittänyt uudet ympäripyörivät trukkihaarukat, CAT 1200/4000 R. 360 asteen pyöritys lisää kurottajan tuottavuutta, kun kuormien käsittely helpottuu. Leveys on 1,2 metriä ja nostokapasiteetti neljä tonnia, kun kierto keskiasennosta on ±15 astetta. Kapasiteetti 2,5 tonnia, kun kierto menee yli 15 asteen.
Työlaitetta valvotaan nyt pyörityksen CAN-bus-anturilla sekä sisäänrakennetulla ohjelmistolla. Kuorman sijainti ja paino sekä trukkihaarukoiden kiertokulma tarkistetaan useita kertoja sekunnissa. Järjestelmä estää myös ylikuormituksen haarukoiden kiertokulmasta riippuen. Se estää myös kuorman laskun, jos kierto on enemmän kuin 90 astetta.
Manitou esitteli myös uuden kääntyvän alumiinisen nostokorin, joka on 150 kiloa teräksistä kevyempi. Sen leveyttä voidaan säätää jatkopalojen avulla. Tyyppimerkintä on PSE 4200/365 ALU, ja se on tarkoitettu käytettäväksi MRT-sarjan kurottajien kanssa. Nostokapasiteetti on kolme henkilöä tai yhteensä 365 kiloa.

Manitou groupin pääkonttori on Ranskassa. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna 1,3 miljardia euroa. Toimintaa on 140 maassa ja työntekijöitä yhteensä 3 300.